- بازدید: 291
آشنایی با انواع بالابر و موارد استفاده آنها
بالابر چیست؟
وقتی صحبت از بالابر میشود، تصور ما به سمت انواع آسانسور میرود! اما شاید ندانید که بالابرها تفاوتهایی با آسانسورها دارند. این تفاوت در شکل ظاهری، نوع کاربرد و کارایی آنها است. در این مقاله با انواع بالابر و کاربرد آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
بالابر یک وسیله حمل و نقل عمودی است که برای انتقال نفر و بار به طبقات مختلف یک ساختمان یا سازه استفاده میشود. این وسیله تأسیساتی و مکانیکی است که از یک سیستم قدرت، قابلیت کنترل و سیستم کابین یا صفحه حملونقل برخوردار است.
نصب بالابر معمولا در منازل، ساختمانهای نمایشگاهی، کارگاهها، کارخانجات و صنایع بزرگ انجام میشود. بالابرها مانند آسانسور به صورت عمودی حرکت کرده و افراد را از یک سطح به سطح دیگر منتقل میکنند. با این حال در برخی مدلها با توجه به کاربری که دارند، امکان حرکت به صورت اوریب در شیب را دارند.
عملکرد بالابرها بهطور کلی بر اساس سه اصل است که شامل موتور، سیستم کنترل و سیستم تعلیق میشود:
- موتور: این بخش از بالابر مسئول ایجاد نیروی مورد نیاز برای جابجایی کابین یا صفحه بالابر به طبقات ساختمان است.
- سیستم کنترل: این سیستم مسئول مدیریت حرکت بالابر، کنترل سرعت و توقف در طبقات مختلف است.
- سیستم تعلیق: این بخش شامل سیستم کابلها، قرقرهها، و وسایلی است که کابین را به ساختمان متصل میکنند و اجازه میدهند تا به طور ایمن حرکت کند.
اما مرسومترین و پرکاربردتری نوع بالابر، بالابر هیدرولیکی است. در این مدل فرقی نمیکند که ظرفیت بارگیری چقدر است، یک جک به زیر صفحه یا کابین متصل است که با استفاده از قدرت سیال و هیدرولیک به حرکت در میآید. با توجه به کاربری آن، میتوان این مدل بالابرها را برای جابه جایی نفر یا حجم زیادی از بار با وزن بالا استفاده کرد.
بالابرها ممکن است در ابعاد، ظاهر، سرعت، و قابلیتهای ایمنی با یکدیگر متفاوت باشند و بسته به نوع ساختمان و نیازهای آن انتخاب میشوند.
تفاوت بالابر با آسانسور چیست؟
بالابر و آسانسور هر دو وسیلههای حمل و نقل عمومی برای انتقال افراد و بارها به طبقات مختلف یک ساختمان هستند، اما تفاوتهای مهمی دارند. ما قبلا در مقاله تفاوت آسانسور با بالابر به این موضوع پرداختیم، با این حال مروری به این تفاوتها خواهیم کرد:
ارتفاع حرکت:
- بالابر: بالابرها به صورت عمودی حرکت میکنند و معمولا برای انتقال افراد و بارهای سنگین در ساختمانها و مناطقی با تعداد طبقات محدود استفاده میشوند.
- آسانسور: آسانسورها هم به صورت عمودی حرکت میکنند، اما میتوانند در ساختمانهای بسیار بلند استفاده شوند و توانایی انتقال افراد و بار را در طول مسافتهای طولانیتر دارند.
کاربرد استفاده:
- بالابر: معمولاً برای مقاصد صنعتی یا تجاری استفاده میشود.
- آسانسور: به عنوان یک وسیله حمل و نقل عمومی در ساختمانهای مسکونی یا تجاری به کار میرود.
سرعت حرکت:
- بالابر: معمولاً دارای سرعت کمتری نسبت به انواع آسانسورها هستند.
- آسانسور: سرعت بیشتری دارند و به تکنولوژیهای مدرنتری مجهز هستند.
استفاده در مواقع اضطراری:
- بالابر: در شرایط اضطراری، معمولا برای استفاده از آن به مهارت خاص نیاز است.
- آسانسور: در مواقع اضطراری میتوان به راحتی از آن استفاده کرد و این امکان وجود دارد که از آن به عنوان یک راه خروج اضطراری استفاده شود.
در کل، بالابر و آسانسور هر دو برای انتقال افراد و بار در ساختمانها استفاده میشوند، اما با توجه به تفاوتهای ذکر شده، برای مقاصد و شرایط مختلف به کار میروند.
معرفی انواع بالابر
بالابرهای کششی و هیدرولیکی از مزسومترین و پرکاربردترین انها هستند. در ادامه به بررسی و معرفی مهمترین مکانیزمهای رایج و متداول انواع بالابر پرداخته شده است.
بالابر هیدرولیکی
یکی از پرکاردترین و رایجترین نوع بالابرهای ثابت و متحرک از این نوع هستند. بالابرهای هیدرولیک از یک یا دو جک تشکیل شدهاند که یک مجموعه پاوریونیت و کارسلینگ و برخی ملحقات هیدرولیکی دیگر هم دارند. انواع بالابرهای هیدرولیکی عبارتند از:
- بالابر هیدرولیکی با جک مستقیم در زیر
- بالابر هیدرولیکی با جک مستقیم در بغل
- بالابر هیدرولیکی با جک مستقیم تلسکوپی
- بالابر هیدرولیکی با جک مستقیم دوبل
- بالابر هیدرولیکی با جک غیر مستقیم
- بالابر هیدرولیکی با جک غیر مستقیم دوبل
- بالابر هیدرولیکی با جک دو تکه
- بالابر هیدرولیکی با جک معکوس (کششی)
بالابر کششی
مکانیزم این مدل از بالابرها شبیه آسانسورهای کششی است. در این مدل بالابر کابین با استفاده از قدرت موتور گیربکس یا موتور گیرلس و با کمک وزنههای تعادل حرکت میکند. این نوع برای ارتفاعات بلندتر در بالابرهای ثابت گزینه بسیار مناسبی است. برخی از مدلهای آن عبارتند از
- بالابر کششی با نسبت تعلیق ۱:۱
- بالابر کششی با نسبت تعلیق ۲:۱
- بالابر کششی موتورخانه در بالا
- بالابر کششی با موتورخانه در پایین
بالابر وینچی
این مدل از سیستم محرکه وینچی هم در بالابرهای ثابت و هم در بالابرهای سیار استفاده میکند. این بالابرها بیشتر برای جابجایی مصالح و حمل بار در ارتفاعات نه چندان بلند استفاده میشود. در این سیستم موتور و گیربکس با چرخاندن یک قرقره، سیم بکسل را باز یا جمع میکند و در نیتجه کفی بالابر حرکت میکند.
انواع بالابرهای وینچی عبارتند از:
- بالابر وینچی موتور بالا
- بالابر وینچی موتور پایین
- بالابر وینچی با تعلیق ۲:۱
- بالابر اسکرو
بالابر قیچی (آکاردئونی)
بالابر قیچی یکی دیگر از انواع بالابرهای ثابت و متحرک است که با سیستم محرکه به شکل قیچی یا آکاردئونی کار میکند.
مکانیزم آنها هیدرولیک است و دارای ترکیب بندی خاصی از بازوهای مکانیکی قوی هستند.
بالابرهای آکاردئونی به عنوان بالابرهای بارانداز و میز بالابر بیشتر در کارخانهها و انبارها کاربرد دارند. همچنین در مدل هایی از بالابرهای متحرک، برای جابجایی سکوی کار از مکانیزم آکاردئونی استفاده میشود.
بالابر دنده شانه ای
بالابر دنده شانهای بیشتر در سایتهای ساختمانی و کارگاهها کاربرد دارد. این نوع بالابرها از یک شانه دنده ثابت مستحکم استفاده میکنند.
سیستمهای دنده شانهای بصورت تکه تکه نصب میشوند. این باعث میشود که با افزایش ارتفاع ساختمان، ارتفاع حرکت ان هم افزایش پیدا کند.
بالابر وکیوم
بالابرهای وکیوم بیشتر مصارف خانگی دارند. این مدل بالابرها که به هوم لیفت هم مشهور هستند، برای استفاده در فضای داخلی منازل و حمل یک الی دو نفر طراحی شدهاند.
این بالابرها با استفاده از اختلاف فشار موجود در یک محفظه کاملا هوابند شده عمل کار میکنند. با این حال این مدل بالابر در ایران زیاد مورد استفاده قرار نمیگیرد.
بالابر معلق
بالابرهای معلق در دسته انواع بالابرهای مصالح بر ساده قرار میگیرند. این بالابرها در کارگاهها نیز کاربرد دارند.
این نوع بالابرها بدون ریل هستند و فقط توسط کابلهای فولادی جا به جا میشوند.
بالابر معلول
بالابر معلول مخصوص حمل افراد دارای محدودیت های حرکتی و جسمی طراحی شده که قابلیت حمل افراد با ویلچر یا واکر را دارند.
این بالابرها بیبشتر برای انتقال فرد از یک سطح به سطح دیگر کاربرد دارد و کمتر برای ارتفاعات استفاده میشود. سکوی بالابر معلول به گونهای طراحی شده که به راحتی ویلچر در آن جا میشود.
بالابر برانکاردبر
این نوع بالابر همان مکانیزم معلول بر است با این تفاوت که سطح آن بزرگتر است و امکان قرارگیری برانکارد و تخت بر روی آن وجود دارد.
این نوع بالابر میتواند برانکارد را در ارتفاع های کم مانند یک سکو جابجا کند. سیستم محرکه بالابرهای برانکاردبر معمولا هیدرولیک است.
بالابر تخت بر
بالابرهای بیماربر یا تخت بر عملکرد مشابهی با آسانسور بیماربر دارد، با این تفاوت که در مکانهایی نصب میشود که فقط نیاز به حمل تخت از یک سطح به سطح دیگر باشد.
بالابرهای خاص الماس آسانسور
علاوه بر انواع بالابر که در بالا اشاره کردیم، برخی مدلها خاصتر هستند و فقط برای کاربردهای خاص از آنها استفاده میشود. در ادامع نگاهی به آنها خواهیم انداخت.
بالابر ضد انفجار
بالا ضدانفجار که به عنوان بالابرهای Ex. یا Ex.P. شناخته میشوند، مجهز به قطعات و تجهیزاتی هستند که در محیط های مملو از گازهای انفجاری یا غبارهای انفجاری میتوانند بدون خطر انفجار کار کنند.
این نوع بالابرها بیشتر در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاهها، صنایع دفاعی، معادن و غیره کاربرد دارند. از انجا که در این مکانها آلایندههای انفجاری به شدت و تراکم بالا وجود دارد، نصب بالابر ضد انفجار بهترین گزینه است.
بالابر ضد غبار
بالابرهای ضد غبار برای نصب در مکانهایی که گرد و غبار زیادی وجود دارد بهترین گزینه است. در برخی از محیطهای طبیعی و یا سایتهای کارگاهی و صنعتی به قدری گرد و غبار زیاد است، که تجهیزات و قطعات معمولی امکان کار کردن ندارند.
در بالابرهای ضد غبار از تجهیزات و قطعاتی استفاده میشود که مخصوص محیطهای اینچنینی هستند.
بالابر اتاق تمیز
در محیطهای خاص که نیاز است هیچ نوع آلودگی در آنجا نباشد، لازم است بالابری نصب شود که تجهیزات و قطعات مناسب این محیط را داشته باشند.
در این نوع بالابرها قطعات و تجهیزات از استانداردهای خاصی پیروی میکند.
بالابر استریل
بالابرهای استریل در فضاهای آزمایشگاهی، بهداشتی و درمانی استفاده میشود. در بالابر استریل کابین، درب ها و قطعات بالابر طوری طراحی شدهاند که امکان استریل کردن مداوم آنها وجود دارد.
در سطراحی و ساخت این نوع بالابر از مواد اولیه و پوششهای خاصی استفاده میشود.
نصب انواع بالابر در تهران و ایران
نصب انواع بالابر در مدلهای مختلف و کاربریهای گوناگون در تهران و دیگر نقاط کشور، از جمله خدمات شرکت الماس آسانسور است.
اگر قصد نصب بالابر خاصی را دارید، میتوانیم آن را به صورت اختصاصی طراحی کنیم و با مناسبترین قیمت نصب کنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه قیمت بالابر در مدلهای مختلف میتوانید با پشتیبانی شرکت الماس آسانسور در تماس باشید.