- بازدید: 63
تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی در چیست؟
تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی در چیست؟
در این مقاله به طور مختصر به تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی خواهیم پرداخت تا ببینیم که کدام یک میتوان دنیازهای ما را بهتر برطرف کند.
تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی
با توجه به نوع ساختمان، امکان نصب انواع مختلف آسانسور وجود دارد. برخی برای ساختمانهای کوچکتر بهتر هستند در حالی که برخی دیگر برای ارتفاع بالا طراحی شدهاند.
دو مورد از رایجترین سیستمهای بالابر که امروزه در ساختمانهای مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرند، آسانسور کششی و آسانسور هیدرولیک هستند. در ادامه تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی را بررسی خواهیم کرد.
آسانسورهای کششی
تفاوت اصلی بین آسانسورهای کششی و هیدرولیک در نحوه جا به جایی کابین است. در آسانسورهای کششی، کابین توسط سیم بکسلهای فولادی کششی یا تسمههای مخصوص روی یک سیستم قرقره بالا و پایین میرود. در مقایسه با سیستمهای هیدرولیک، آسانسورهای کششی:
- انرژی کمتری مصرف میکند
- قابل نصب در ساختمانهای متوسط تا بلند
- حرکت نرمتری دارند
آسانسورهای کششی از یک وزنه تعادل برای جبران وزن کابین و سرنشینان استفاده میکنند. با این طراحی، موتور مجبور نیست وزن زیادی را جابجا کند و این باعث میشود انرژی بسیار کمتری از سیستمهای هیدرولیک استفاده کند.
آسانسورهای کششی رایجترین نوع آسانسور در جهان هستند. این نوع آسانسورها میتوانند به صورت گیربکسی یا بدون گیربکس (که به آن آسانسور گیرلس میگویند) نصب شود. هر دو نوع مدل توسط موتورهای الکتریکی جریان متناوب (AC) یا جریان مستقیم (DC) کار میکنند.
آسانسورهای گیربکس دار یا دنده ای
در آسانسورهای دندهای، گیربکسی به موتور متصل است که نیروی حرکتی را به یک چرخ شیاردار منتقل میکند تا به وسیله آن و از طریق سیمبکسلها کابین را به حرکت در بیاورد.
آسانسورهای گیربکسدار میتوانند به سرعت 152 متر در دقیقه برسند. این مدلها از نظر بودجه اولیه، هزینههای تعمیرآسانسور و نگهداری آن مصرف انرژی دارای هزینه متوسطی هستند.
آسانسورهای بدون گیربکس یا گیرلس
در این نوع آسانسورهای کششی، گیربکس به صورت مستقل وجود ندارد و شیار مستقیما به انتهای موتور متصل میشود. این مدلها میتوانند تا 610 متر در دقیقه سرعت بگیرند. این مدلها دارای هزینه نصب اولیه بالا و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری متوسط هستند. با این حال، این مدل نسبت به آسانسورهای کششی دندهای بازده انرژی بیشتری دارند و کمتر برق مصرف میکنند.
در ادامه بحث تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی، نگاهی به جزئیات بالابر هیدرولیکی خواهیم انداخت.
آسانسورهای هیدرولیک
برای درک تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی به سراغ نوع بعدی میرویم. بر خلاف سیستمهای کششی، آسانسورهای هیدرولیک از قطعات و تجهیزات مستقر در موتورخانه یا بالای کابین استفاده نمیکنند. در عوض، این آسانسورها با استفاده از یک پیستون سیال که در داخل یک سیلندر نصب شده است، کابین را از زیر تحت فشار قرار میدهد و بالا و پایین میکند.
سیال استفاده شده مانند هر سیستم هیدرولیک دیگری از نوع روغن است اما میتوان آن را با روغن گیاهی هم جایگزین کرد تا اثرات زیست محیطی را کاهش دهد. البته این مورد زیاد در ایران مرسوم نیست!
در مقایسه با آسانسورهای کششی، برخی ویژگیهای سیستمهای هیدرولیک عبارتند از:
- هزینه نصب مقرون به صرفهتر و ارزانتر
- هزینه نگهداری و تعمیر کمتر است
- برای حمل بارهای سنگین بهتر است
- برای نصب در ارتفاعات کم مناسب است
آسانسورهای هیدرولیک اغلب در ساختمانهایی نصب و اجرا میشوند که تا پنج طبقه دارند. این آسانسورها در ارتفاع محدودیت دارند. همچنین با سرعت کمتری نسبت به انواع دیگر آسانسورها کار میکنند (معمولا 45 متر در دقیقه و یا حتی کمتر).
یکی دیگر از دلایل محدودیت ارتفاع آنها این است که برای بالا بردن کابین آسانسور در طبقات بیشتر انرژی زیادی لازم است. همچنین برای رسیدن به طبقات بالاتر با آسانسور هیدرولیک، به سیلندر و پیستون بلندتری هم نیاز دارید.
دو نوع مختلف آسانسور هیدرولیک وجود دارد:
سوراخ دار یا چاله دار:
در نوع سوراخ دار آسانسور هیدرولیک سیلندرهای هیدرولیک در داخل یک سوراخ حفر شده در زمین قرار میگیرند و امکان حرکت تا ۶۰ دقیقه را فراهم میکند.
آسانسورهای هیدرولیک بدون سوراخ:
در این مدل نیازی به حفاری چاله در زمین نیست. این نوع آسانسور برای ساختمانهایی مناسب است که ساخته شده هستند و میخواهند یک آسانسور در آن اضافه شود چون نیازی به تخریب ندارند. همچنین برای مناطقی که حفاری دشوار یا گران است ایدهآل میباشد. آسانسورهای بدون حفره را نباید در جایی که به بیش از ۴۰ دقیقه تردد نیاز دارد نصب کرد.
تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی - مزایا و معایب هر کدام
در ادامه لیستی از مزایا و معایب هر دو نوع آسانسور آورده شده است تا درک بهتری از آنها داشته باشید.
مزایای آسانسورهای هیدرولیک در مقابل کششی:
- نصب سریعتر
- هزینه کمتر برای نصب و نگهداری
- قابلیت طراحی کابینهای سفارشی
- بدون نیاز به ساخت چاه و چاله در ساختمان
- بدون نیاز به جرثقیل برای نصب
- بدون نیاز به موتورخانه
- قدرت حمل بار بیشتری دارد
معایب آسانسورهای هیدرولیک در مقابل کششی:
- فط در ساختمانهای کم ارتفاع و متوسط امکان نصب وجود دارد
- مصرف انرژی بیشتری دارد
- سرعت حرکت کمتری دارند و حداکثر تا 45 متر در دقیقه میتوانند سرعت بگیرند
مزایای آسانسور کششی در برابر هیدرولیک:
- امکان حرکت تا ارتفاعات بسیار بالا
- قابل نصب بدون نیاز به موتور خانه (روملس)
- سایز موتور کوچکتر در مدلهای گیرلس
- سواری نرم در عین سرعت زیاد
معایب آسانسور کششی در مقابل هیدرولیک:
- نصب و نگهداری هزینه بیشتری دارد
- معمولا برای نصب جرثقیل مورد نیاز است
- وزن قابل حمل پایینتر و متناسب با کابین
- ظرفیت کابین محدود است
- نیاز به چاه آسانسور دارد
- زمان بیشتری برای نصب نیاز است
نکاتی برای انتخاب بالابر هیدرولیک و کششی – سخن پایانی
چه در حال مدرنیزه کردن سیستم بالابر فعلی خود باشید و چه در حال برنامهریزی برای این که چه نوع آسانسوری را در ساختمان جدید خود نصب کنید، مهمترین نکتهای که باید به ان توجه کنید، استفاده از آسانسور مناسب ساختمان و نیازهای شما است.
با اینکه تفاوت بالابر هیدرولیک و کششی را در این مقاله برای شما شرح دادیم، اما هر ساختمان ممکن است شرایط و نیازهای خاص خود را داشته باشد، به همین دلیل بهتر است با یک شرکت آسانسور معتبر در این زمینه مشورت کنید.
تیم پشتیبان الماس آسانسور مفتخر است که به شما در این زمینه کمک کند! برای مشاوره در مورد پروژه خود در هر زمان با ما تماس بگیرید.